Dotazy občanů - - Oficiální web města Klecany
Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města

Dotazy občanů

Zápach

28.6.2017, Lenka Hájková

Dobrý den, přečetla jsem si stížnosti ohledně zápachu z kalů v Klecanech a okolí. Pak jsem si přečetla odpovědi jak Pražských vodovodů a kanalizací místostarostce Větrušic, tak pana Dvořáka. Odpovědi jsou politicky korektní,
avšak pro nás pro občany nedostatečné.
Trvá to již několik let a vůbec nepociťujeme, že by se dělo něco k lepšímu. Největší zápach je v sobotu v noci, že by to bylo to zlepšení? Mohu-li se zeptat narovinu: Změní se něco? Je za to někdo zodpovědný? Můžeme jako občané pro to něco udělat?
Děkuji za odpověď. Hájková Lenka

Odpověď

29.6.2017

Dobrý den paní Hájková,

rozhodně není zájmem mým, ani nikoho jiného z vedení Klecan a okolních obcí, být korektní k pražskému magistrátu a společnosti PVK, majiteli a provozovateli kalových polí Drasty. Zápach (lépe řečeno nesnesitelný smrad), který se line z tohoto zařízení, je pro nás, občany Klecan a okolních obcí, velmi obtěžující. Mohu vás ujistit, že schůzka s představiteli PVK, která proběhla 25. května na Drastech, byla velmi vyhrocená a důrazně jsme požadovali taková opatření, která nám umožní opět dýchat normální vzduch. Návrhy, které nám byly předneseny, nám však připadají nesmyslné a neúčinné (deodorace kalů, výsadba zeleně okolo polí atd.).

Proti šíření zápachu bojujeme všemi možnými zákonnými prostředky, tj. nahlášením problému orgánům, které jsou kompetentní zakročit - ČIŽP, hygienická stanice nebo odbor ŽP obce s rozšířenou působností - to vše jsme učinili a stále urgujeme. Odpovědi jsou zatím pro nás nepřesvědčivé - orgány zkoumají, vyšetřují, analyzují a jako důvod tohoto způsobu likvidace kalů uvádějí havárii na ÚČOV Praha (prasklá vyhnívací nádrž) a nutnou rekonstrukci těchto nádrží. Chtěli jsme, aby problém konečně začal někdo vážně řešit a upozornit na něj co nejširší okruh občanů, proto jsme oslovili i média (reportáže TV Nova, Prima). Včera jsem na toto téma hovořil s panem senátorem pro naši oblast, přes vedení kraje byla oslovena i primátorka hl. města Prahy. Nechali jsme vypracovat odbornou analýzu, která bude v nejbližších dnech odeslána příslušným úřadům a uveřejněna na webu města. Nedokážu ale předpovědět, zda to pro nás bude mít nějaký rychlý efekt.

Občané se mohli zapojit do monitorování zápachu, které proběhlo minulý týden a informace byly zveřejněny na webu města (http://www.mu-klecany.cz/UserFiles/file/pdf/2017/17-06-21-ZapachDrasty-Dotaznik.pdf). Pokud Vám to čas dovolí, samozřejmě můžete (stejně jako vedení města) zasílat podněty na pražský magistrát a ČIŽP, abychom příslušné úředníky společně přesvědčili, že stížnosti na zápach nejsou výmyslem pár aktivistů a lidí z vedení obcí, ale opravdu trápí několik tisíc občanů.

S pozdravem Daniel Dvořák, místostarosta

Zpět

Kalendář

Důležité odkazy