Dotazy občanů - - Oficiální web města Klecany
Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města

Dotazy občanů

Omezení rychlosti v ulici Topolová z důvodu hluku

5.5.2020, Ondřej Váňa

Vážená paní, vážený pane,
chtěl bych se prosím zeptat, zda nebylo vedením města zvažováno omezení rychlosti v ulici Topolová. V současné době se rychlost projíždějících vozidel pohybuje výrazně nad povolenou rychlostí 50 km/h, jezdí zde velmi rychle i nákladní auta převážející suť či zeminu na kraj města. Tato auta by navíc měla mít podle dopravního značení zákaz průjezdu touto ulicí.

V bezprostřední blízkosti ulice je nyní téměř celý den z důvodu dopravy takový hluk, že občas není slyšet vlastního slova.

V ulici je samozřejmě umístěn radar, ale jeden z místních starousedlíků mně kdysi řekl, že jeho důvod je přece ten, aby si každý z Klecan, kdo se rozjíždí z křižovatky od hřbitova, dokázal ověřit, že před jeho úrovní už mu to jede těch 100 km/h. Tak si zrovna říkám, jestli něměl vlastně pravdu ...

Děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem
Ondřej Váňa

Odpověď

6.5.2020

Vážený pane Váňo,

vedení města neurčuje maximální povolenou rychlost, může pouze podat žádost, kterou poté řeší Policie ČR a Odbor dopravy Brandýs nad Labem. Po konzultaci s dopravním inspektorátem Policie ČR se ukazuje omezení na 50 km/h jako dostatečné vzhledem k charakteru vozovky s vyvýšeným chodníkem. Druhá věc je samozřejmě dodržování maximální předepsané rychlosti. Naše městská policie získala od PČR povolení v tomto úseku rychlost měřit, k měřením nepravidelně dochází a řidiči, kteří spáchali přestupek, jsou sankcionováni. O měření žádáme i Policii ČR, vzhledem k jejím kapacitním možnostem zde však dochází k měření rychlosti ze strany PČR zřídka. Radar jsme sem nechali umístit z důvodu, aby si řidič uvědomil, že se stále nachází v obci s max. povolenou rychlostí 50 km/h. Pokud zde někdo testuje rychlost a jede 100 km/h, riskuje v případě měření MP nebo PČR vysokou pokutu a odebrání řidičského průkazu. Zákazové značky pro nákladní vozidla jsou osazeny tabulkou "dopravní obsluze vjezd povolen", za určitých podmínek tedy průjezdem touto ulicí přestupek nepáchají.

S pozdravem Daniel Dvořák, starosta

Zpět

Kalendář

Důležité odkazy