Dotazy občanů - - Oficiální web města Klecany
Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města Město Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města

Dotazy občanů

Spoje do Astraparku

19.10.2018, Markéta Erdélyiová

Dobrý den,
po zářijovém navýšení spojů linky 371 zajíždějících do zastávky Astrapark v Klecanech, které nás po letech velice potěšilo, se často stává, že řidiči nevyjedou, popřípadě vyjedou pozdě a vynechají nás. Tento týden se to stalo dokonce 3x(!) u ranního spoje v 6:11. Na zastávce (která není krytá) poté čeká na další spoj několik desítek lidí někdy i půl hodiny. Důsledkem jsou pozdní příchody do zaměstnání, zmeškaný vlak, volání taxi na poslední chvíli, jelikož se spoléháte na jízdní řád... Řidič samozřejmě odpoví, že nic neví, teď přišel do práce, po zavolání na infolinku dostaneme lakonickou odpověď, že to jdou hned vyřešit... To, že k nám řidiči nechtějí zajíždět, je všeobecně známo, ani se s tím sami nijak netají a my jako cestující jsme bohužel absolutně bezmocní. Nejde jen o ranní spoje, ale i odpolední. Prosím proto za všechny spoluobyvatele Astraparku využívajících autobusovou dopravu o nápravu, resp. opatření ze strany města, v opačném případě vypadá to navýšení spojů jako špatný vtip.
Děkuji za pochopení.

Odpověď

24.10.2018

Vážená paní Erdélyiová,

zpoždění a vynechání spojů, ke kterému došlo v posledních dnech, je pravděpodobně zapříčiněno rekonstrukcí příjezdové komunikace do Prahy v Dolních Chabrech. Vinou stavebních prací a uzavřením jízdních pruhů dochází k totálnímu kolapsu dopravy, kolony stojí v obou směrech a autobusy nabírají velké zpoždění. Situaci samozřejmě zhoršuje i souběžně probíhající oprava dálnice D8, kde se též tvoří v ranní špičce kolony a není tedy možné využít alternativní trasu. Tuto situaci nedokáže Městský úřad Klecany nijak ovlivnit.

K občasnému vynechávání a zpožďování spojů však docházelo i před zahájením prací v Dolních Chabrech, na tuto skutečnost jsme si společně s představiteli okolních obcí několikrát písemně stěžovali u dopravce i organizátora dopravy. Dopravce v odpovědi omlouval problémy akutním nedostatkem řidičů nebo nenadálou závadou techniky a přislíbil, že bude činit veškeré kroky ke zlepšení situace.

V poslední době město Klecany zajistilo významné navýšení počtu spojů do Astraparku, i když jednání nebyla jednoduchá, protože narážíme na nesouhlas další obce na lince (Husinec-Řež) se zajížděním spojů z trasy. Z tohoto důvodu jsme do Astraparku zavedli zajíždění všech spojů, které začínají/končí ve stanici Klecany – Klecánky. Pro Středočeský kraj se bohužel nejedná o nezbytnou dopravní obslužnost (Astrapark je dle jeho vyjádření v běžné dochozí vzdálenosti od nejbližší zastávky na přímé lince Husinec nebo Máslovice – Praha) a nenáleží nám tedy příspěvek na dopravu od kraje na toto zajíždění. Veškeré náklady na spoje, které zajíždějí do Astraparku, tedy hradí v plné výši město Klecany.

Skutečnost, že řidiči neradi zajíždějí do Astraparku, mi není známa a asi nezáleží na řidiči, zda se mu někam chce nebo ne. Je povinen jezdit podle jízdního řádu tam, kam jej pošle dopravce. Je pravda, že zde často bývají zaparkovaná vozidla na příjezdové cestě, kde platí zákaz parkování. Jejich řidiči se dopouštějí přestupku i tím, že otáčejí dopravní značky zákaz zastavení, aby nemohli být pokutování Policií ČR nebo městskou policií. V případě zaparkování širšího vozidla, nebo vozidla dále od obrubníku, je dle vyjádření dopravce problematické s autobusem ulicí projet.

S pozdravem Daniel Dvořák, místostarosta

Zpět

Kalendář

Důležité odkazy